ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Μέσα στο κλίμα των ημερών ετοιμάζουμε υπέρ-αφράτα και υγιεινά μελομακάρονα με αλεύρι ζέας χωρίς ζάχαρη. Μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα σαν πραγματικός αφρός κι όχι σαν εκείνα που λιώνουν, αλλά τρίβονται!


Υλικά (για 18 μεγάλα μελομακάρονα των 50 γρ.): 
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 15 γρ. κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 γρ. αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 φακελάκι baking powder (20 γρ.)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος από βιολογικά και ακέρωτα)
- 120 γρ. χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι ή νερό
- 300 γρ. αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 150 γρ. αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από το μπλέντερ)
- 100 γρ. καρύδια τριμμένα σε σκόνη
- τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
- 250 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης 
- ξύσμα πορτοκαλιού ή/και μανταρινιού κατά βούληση
- 4 γρ. κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης) 
- 50-100 γρ. νερό ή χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε, χωρίς να βράσουμε. Θέλουμε να λιώσει το μέλι και να ενωθούν τα υλικά μας. 

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου.

3. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλεύρι και καρύδι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ.

4. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι μαλακά. Αν αλλάξουμε το μέγεθος και σχήμα, θα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος.

5. Αφού κρυώσουν λίγο, τα πιάνουμε δηλαδή με ευκολία, τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Αν περισσέψει σιρόπι, το ρίχνουμε από πάνω.

*Αρχική δημοσίευση της συνταγής εδώ.


Γράφει η Ευαγγελία Βλασσοπούλου από τα Νόστιμες & υγιεινές συνταγές και Καλλιτεχνικές Δημιουργίες

_________________________________________________________________________________________________

Η Ευαγγελία Βλασσοπούλου είναι σύζυγος, μαμά δύο κοριτσιών, προγραμματίστρια, εργαζόμενη στον τραπεζικό τομέα και craft & food blogger που δε σταματά να δημιουργεί. Είναι οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής και της υγιεινής αλλά και ωμοφαγικής διατροφής. Το food blog της ήταν υποψήφιο για τα βραβεία ΒΗΜΑGourmet 2016 στην κατηγορία Best Special Diet! Το σύνθημά της είναι ότι "Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα".


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!