8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια ημέρα που οι γυναίκες γίνονται αποδεκτές δώρων και ευχών, και ξεφαντώνουν στα κέντρα διασκέδασης. Γνωρίζουμε όμως τι έγινε στις 8 Μαρτίου πριν πολλά χρόνια που δεν έχει καμία σχέση με χορούς και πανηγύρια;
Στις 8 Μαρτίου του 1857 λοιπόν στη Νέα Υόρκη εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους απεργώντας και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση μισθού και λιγότερες ώρες στο απάνθρωπο ωράριο εργασίας. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα", όπου το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την ποιότητα ζωής. Άρα το φεμινιστικό κίνημα δημιουργήθηκε από τις διαμαρτυρίες των γυναικών ζητώντας ίσα δικαιώματα με τους άντρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Πρώτη φορά η ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε το 1908 από το σοσιαλιστικό κόμμα των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη καθιερώθηκε σαν εορτασμός το 1910 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς μετά από πρόταση της σοσιαλίστριας Clara Zetkin. Και το 1977 ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης.
Δυστυχώς όμως στις μέρες μας η 8η Μαρτίου έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, καθώς πάρα πολλοί αγνοούν τον λόγο, για τον οποίο γιορτάζεται αυτή η ημέρα, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μια ημέρα εκδήλωσης αγάπης προς τις γυναίκες μέσω της εμπορευματοποίησης.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις -σαν μια υπενθύμιση για ανάγκη αλλαγής της κατάστασης στο μέλλον- κυρίως στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι γυναίκες βρίσκονται ακόμα υπό τη σκιά του άντρα! Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την πλήρη εξίσωση των δύο φύλων και την αναγνώριση της θέσης της γυναίκας σε κάθε γωνιά της γης...
Γράφει η Νίκη Γυφτογιάννη από το Mama-Farma
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________
Η Νίκη Γυφτογιάννη είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, 5 και 2 ετών αντίστοιχα. Επίσης είναι τελειόφοιτη Κοινωνιολογίας. Το blog της γεννήθηκε σχεδόν τυχαία, σε μία προσπάθεια να γεμίσει ευχάριστα τον ελάχιστο χρόνο που αφήνει σε μια γυναίκα η μητρότητα. Μέσω του blog της μοιράζεται διάφορες στιγμές της καθημερινότητας, όπως και προϊόντα που τους αρέσουν ως οικογένεια, δίνοντας έμφαση στον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να περάσει ένας γονιός με το παιδί του.
Και μην ξεχνάτε: