Ένα ερώτημα που απασχολεί συχνά πολλούς γονείς είναι το "Να εμβολιάσω το παιδί μου;".
via |
Ναι. Οπωσδήποτε.
Γιατί, αν δεν κάνουμε τα εμβόλια, τίθεται θέμα ζωής και θανάτου και συλλογικής υγείας.
Γιατί η ποσότητα ουσιών που περιέχουν τα εμβόλια, όπως φορμαλδεΰδη ή υδράργυρος, είναι απειροελάχιστη (μειώθηκε κι άλλο μετά τη χορήγηση των εμβολίων μιας χρήσης) και δεν βλάπτει τον οργανισμό, ακόμα και ενός μικρού παιδιού. Το κύριο συστατικό των εμβολίων είναι τα αντιγόνα, ακολουθούν τα συντηρητικά και τα αντιβιοτικά.
Γιατί ένα παιδί που ακολουθεί το Πρόγραμμα Εμβολιασμού, μέχρι τα δύο χρόνια έχει εκτεθεί σε περίπου 50 αντιγόνα (αριθμός πολύ μικρός), τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Γιατί το όφελος (αναφέρομαι στο "κλάσμα οφέλους και κινδύνου") ξεπερνά κατά πολύ τον κίνδυνο με τις πιθανότητες να συμβεί κάτι ανεπιθύμητο να είναι 1 στις 100.000.
Γιατί στην περίπτωση που το παιδί νοσήσει από μια ασθένεια, οι πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ μεγάλες. Επιπλοκές που έχουν αντίκτυπο στο μέλλον του παιδιού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ιλαράς, που μπορεί το παιδί να εκδηλώσει σε μικρή ηλικία και φαινομενικά να την ξεπεράσει, αλλά να παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα πολλά χρόνια αργότερα.
Γιατί ένα πεντάχρονο κορίτσι που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας νόσησε από ηπατίτιδα Β που εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και ακρωτηριάστηκε.
Γιατί η ηπατίτιδα στο παιδί μπορεί να μεταδοθεί, αν ένα μολυσμένο άτομο το φιλήσει (δηλαδή μέσω του σάλιου) ή ακόμα κι αν ένα άλλο μολυσμένο παιδάκι το δαγκώσει (δηλαδή μέσω του αίματος).
Γιατί η συσχέτιση που είχε κάνει ο εν λόγω επιστήμονας (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136032/) του αυτισμού με το MMR αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε, άρα και τα αποτελέσματα της έρευνάς του ήταν λανθασμένα. Διαβάστε κι αυτή την έρευνα (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2275444).
Γιατί οι κίνδυνοι να προσβληθεί ένα παιδί από τις επικίνδυνες ασθένειες είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον κίνδυνο να παρουσιάσει μια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο.
Γράφει η Μένια Κουκουγιάννη από το karkinaki.gr
___________________________________________________________________________________________________________________________
Η Μένια Κουκουγιάννη είναι μητέρα δύο παίδων, συνιδρύτρια της ΑμΚΕ Καρκίνακι, αφιερωμένη στην έρευνα για τον παιδιατρικό καρκίνο, ιδρύτρια της Theadcase, content and concept Management. Δυνατή στο planning και στην επίλυση προβλημάτων, προσαρμόζεται εύκολα στην αλλαγή και επιλέγει την ομαδική δουλειά. Multitasking τη χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες της, με "εμμονή" στην τήρηση των προθεσμιών, χωρίς να κινδυνεύει η ποιότητα των εργασιών της. Αγαπά τα βιβλία. Είναι εθελόντρια. Αγαπά τη ζωή. Το πιο σημαντικό της επίτευγμα είναι η οικογένειά της. Από τα παιδιά της μαθαίνει κάθε μέρα και γίνεται καλύτερος άνθρωπος.