Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι. Ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης;
Συχνά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή ακόμα και σχολικής ηλικίας εμφανίζουν φοβία για το σκοτάδι. Όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός φόβος και συνήθως οφείλεται στην δυσκολία των παιδιών να διαχωρίσουν τους πραγματικούς κινδύνους από αυτούς που υπάρχουν στη φαντασία τους. Ακόμα κι αν το παιδί φαντάζεται ότι μια κακιά μάγισσα ή ένας κακός δράκος κρύβεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείτε τον φόβο του παιδιού για το σκοτάδι και να το βοηθήσετε να τον ξεπεράσει.
Καταρχήν ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει (ή και να ζωγραφίσει) τι ακριβώς φοβάται, ώστε να ξέρετε ακριβώς τι έχετε να αντιμετωπίσετε. Καλύτερα όμως την ερώτηση αυτή να την κάνετε με το φως της ημέρας, γιατί σίγουρα θα του είναι πιο εύκολο να μιλήσει για το φόβο του σε στιγμή που δεν τον αισθάνεται.
Σε ό,τι κι αν σας πει, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε άσχημα, να μην γελάσετε και να μην το κοροϊδέψετε. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι ένα φοβερό και τρομερό τέρας βρίσκεται κρυμμένο στο δωμάτιό του, δείξτε του ότι το κατανοείτε και συμμερίζεστε τον φόβο του.
Τοποθετήστε στο δωμάτιο του παιδιού ένα φωτάκι με χαμηλό φωτισμό, ώστε αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα να μπορεί να δει ότι όλα είναι ήρεμα στο δωμάτιο του. Προσέξτε μόνο το φωτάκι να μη δημιουργεί σκιές που ενδέχεται να εξάψουν περισσότερο τη φαντασία του παιδιού.
Δώστε του την ώρα του ύπνου κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι που συνήθως, όταν το κρατάει αισθάνεται ασφάλεια. Για παράδειγμα, η μικρή μου κόρη συνηθίζει να ζητάει την άσπρη, λούτρινη γάτα της κάθε φορά που αισθάνεται ανασφάλεια.
Αποφύγετε να βλέπει κινούμενα σχέδια που το τρομάζουν ή να του διαβάζετε βιβλία που μπορεί να του προκαλέσουν φόβο, καθώς στο τέλος της ημέρας, όταν ξαπλώσει στο κρεβάτι του, μπορεί να ανακαλεί στη μνήμη του τις σκηνές που είδε στην τηλεόραση και ο φόβος του να γίνεται πιο έντονος.
Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα καθημερινά, πριν κοιμηθεί, ώστε ο ύπνος να είναι το αποτέλεσμα μιας ευχάριστης διαδικασίας / προετοιμασίας. Για παράδειγμα, ένα χαλαρωτικό μπανάκι, ένα καθησυχαστικό παραμύθι, απαλή χαλαρωτική μουσική, μια ζεστή αγκαλιά σίγουρα βοηθούν τον οργανισμό του παιδιού να ηρεμήσει και να αισθάνεται όμορφα. Άλλωστε η ρουτίνα γενικότερα βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια.
Τονίστε του ότι το δωμάτιό του είναι ένας πολύ ασφαλής χώρος, αλλιώς δεν θα τον επιλέγατε, για να κοιμάται το βλαστάρι σας κι αν χρειαστεί μείνετε στο δωμάτιό του, μέχρι να αποκοιμηθεί.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια στο σκοτάδι: για παράδειγμα κρυφτείτε μαζί του κάτω από ένα σεντόνι. Ενώ, όταν σκοτεινιάσει, μπορείτε να παίξετε τους κατασκόπους, καθώς θα κρύβεστε πίσω από τα έπιπλα και θα χρησιμοποιείτε έναν φακό, για να σας φωτίζει. Με τέτοιου είδους παιχνίδια το παιδί θα αισθανθεί ότι το σκοτάδι μπορεί να έχει και διασκεδαστική πλευρά.
Αποφύγετε να λέτε εκφράσεις του τύπου «αν δεν πας για ύπνο αμέσως, θα έρθει ο μπαμπούλας» ή «αν δεν φας όλο το φαγητό σου, θα έρθει ο μπαμπούλας», γιατί έτσι ενισχύετε τους φόβους του παιδιού.
Εξηγήστε στα παιδιά σας, όσο μικρά κι αν είναι, γιατί δύει ο ήλιος και εμφανίζεται το φεγγάρι. Στις κόρες μου έχω εξηγήσει ότι όταν φεύγει ο ήλιος από εμάς, πηγαίνει στην άλλη πλευρά της γης, όπου κάποια άλλα παιδάκια ξυπνάνε, πηγαίνουν στο σχολείο τους ή παίζουν. Νομίζω ότι αυτό τις έχει βοηθήσει πολύ να αποδεχτούν το σκοτάδι σαν κάτι φυσιολογικό κι αναμενόμενο.
Τα παιδιά χρειάζονται λοιπόν ασφάλεια κι οι γονείς είμαστε οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι, για να τους την προσφέρουμε. Αφουγκραστείτε τον φόβο του παιδιού σας και βοηθήστε το να αισθανθεί ότι είστε πάντα δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί, για να το προστατέψετε και το καθησυχάσετε. Εξάλλου το σκοτάδι είναι ένας φόβος που μεγαλώνοντας το παιδί θα τον απωθήσει από μόνο του και θα συνειδητοποιήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας, αφού χάριν σε αυτό βλέπουμε τα αστέρια, το φεγγάρι αλλά και… τις πυγολαμπίδες!
Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού από το My Little World
_________________________________________________________________________________________________
Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.
Και μην ξεχνάτε: