Μαζί με τον ερχομό της άνοιξης έρχεται κι η επιθυμία για ταξίδι με το αυτοκίνητο. Ταξίδι με ανοιχτά παράθυρα και μυρωδιές από λεμονιές και πορτοκαλιές. Κάποτε ρίχναμε πέντε ρούχα στη βαλίτσα μας και ξεκινούσαμε, χωρίς καν να έχουμε κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο. Τώρα έχοντας παιδιά αυτό μάς φαντάζει υπερβολικά δύσκολο και τελικά αποτρεπτικό. Δεν υπάρχει όμως κανένα εμπόδιο που να μπορεί να μας στερήσει αυτήν την εμπειρία με τα παιδιά μας. Ας μην περιμένουμε λοιπόν να μεγαλώσουν, για να το πραγματοποιήσουμε. Πάμε;
via |
Τέσσερις είναι οι κανόνες που χαρακτηρίζουν ένα road trip με παιδιά:
1. Ειδικό Κάθισμα - Καρεκλάκι αυτοκινήτου για παιδιά
Θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο από εμάς τους ίδιους ως γονείς αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας παιδιά να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια, ακόμα και αν πρόκειται για διαδρομή δέκα μέτρων. Η γενιά των γονιών μας δεν ήξερε. Η γενιά μας όμως τώρα ξέρει! Έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες (δυστυχώς πάνω σε χιλιάδες δυστυχήματα) και οφείλουμε να πράξουμε το ένα και μοναδικά, απόλυτα σωστό: Να βάζουμε το παιδί μας να κάθεται στο ειδικά διαμορφωμένο για την ηλικία και το βάρος του κάθισμα αυτοκινήτου! Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μωρά τα οποία αντιπαθούν -έως μισούν, θα λέγαμε- το καρεκλάκι αυτοκινήτου και γενικότερα το ίδιο το αυτοκίνητο. Ξεσπούν σε κλάματα με λυγμούς από τη στιγμή που θα μπουν μέσα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, μέχρι να περάσει αυτή η περίοδος. Γιατί, ναι, θα περάσει! Αν το δικό μας μωρό είναι από εκείνα που δεν δέχονται να κάθονται στο καρεκλάκι, έχουμε δύο επιλογές: Είτε αποφεύγουμε, για όσο καιρό χρειαστεί το ταξίδι -και γενικά τις μετακινήσεις- με το αυτοκίνητο, είτε μετακινούμαστε με το κλάμα και τη γκρίνια να μας συνοδεύει κάνοντας όμως πολλές στάσεις, έτσι ώστε να ηρεμούμε το παιδί. Πραγματικά τρίτη επιλογή (δηλαδή μετακινώ το παιδί χωρίς καρεκλάκι, στα πόδια μου) δε θα πρέπει να υπάρχει! Όσοι λοιπόν έχουν μωρά που νιώθουν άνετα στο αυτοκίνητο και παιδιά που δε ζαλίζονται, θα πρέπει να το τολμήσουν, καθώς το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι πηγή εμπειριών, όμορφων στιγμών, εικόνων και αναμνήσεων.
2. Σχολαστικός προγραμματισμός
Ένα road trip με παιδιά θα πρέπει να γίνει με απόλυτο και σχολαστικό προγραμματισμό. Βγάζουμε λοιπόν πρόγραμμα και κυρίως διαδρομή, από την οποία δεν παρεκκλίνουμε σε καμία περίπτωση, παρά μόνο αν έχει κλείσει ο δρόμος! Με τον όρο διαδρομή, δεν εννοούμε μόνο σε ποια μέρη θα διανυκτερεύσουμε αλλά και με ποια σειρά! Θα πρέπει μάλιστα να έχουμε προγραμματίσει πόσες ημέρες θα μείνουμε σε κάθε πόλη και θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε κλείσει από νωρίς το ξενοδοχείο. Αν πάλι έχουμε επιλέξει να μείνουμε σε κάποιο κατάλυμα σε χωριό (ακόμα και αν είναι για ένα βράδυ), θα πρέπει να υπάρχει σε κοντινή απόσταση μία ταβέρνα - εστιατόριο και περίπτερο ή ψιλικατζίδικο, για να προμηθευτούμε κάποιο σνακ ή ακόμα και νερό. Φροντίζουμε επίσης μέσα στο αυτοκίνητο να έχουμε μπουκάλια με νερό αλλά και διάφορα σνακ για τα παιδιά. Αν τα παιδιά μας είναι νηπιακής ηλικίας και ειδικά αν είμαστε στη φάση της εκπαίδευσης τουαλέτας, κάνουμε συχνές στάσεις στη διαδρομή. Επίσης επιλέγουμε την κάθε ώρα αναχώρησής μας με βάση τον ύπνο του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μας θα κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητο και έτσι η διαδρομή γίνεται για όλους πιο ξεκούραστη. Φροντίζουμε τέλος να μάθουμε τα κοντινά νοσοκομεία και κέντρα υγείας των πόλεων που θα διανυκτερεύσουμε και φυσικά παίρνουμε μαζί μας όλο το «παιδικό φαρμακείο»!
via |
3. Ψυχαγωγική απασχόληση
Για ένα μωρό δεν έχεις και πολλές επιλογές αναφορικά με την απασχόλησή του μέσα στο αυτοκίνητο. Ίσως και να μη χρειάζεται κιόλας, γιατί ένα μωρό κοιμάται περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα από ένα νήπιο, και συχνά το αυτοκίνητο είναι το μέρος που προτιμά για τον υπνάκο του! Ωστόσο ας έχουμε μαζί μας κάποια παιχνίδια για την ώρα εκείνη που θα είναι ξύπνιο. Ένα σημαντικό αξεσουάρ για τα μωρά που ακόμα κάθονται ανάποδα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου είναι να προμηθευτούμε έναν ειδικό καθρέφτη, τον οποίο τον βάζουμε απέναντί του, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα του μωρού. Επίσης καλό θα ήταν να μην καθόμαστε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου δίπλα του, καθώς αν συνηθίσει την παρουσία μας εκεί, θα είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσουμε αργότερα.
Για τα νήπια τώρα μπορούμε να εξάψουμε τη φαντασία τους μιλώντας τους για τις ίδιες τις εικόνες που θα βλέπουν έξω από το παράθυρο. Π.χ. να πλάσουμε μύθους, να μετράμε τα αυτοκίνητα που περνούν από δίπλα μας και ό,τι παιχνίδι μπορεί να σκαρφιστεί το μυαλό μας. Θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα θα θυμούνται μετά. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα τους παιχνίδια (και ίσως και κάποια καινούρια, τα οποία δε θα έχουν βαρεθεί ακόμα). Καλό θα ήταν να έχουμε και κάποιο είδος tablet, όπου θα έχουμε "κατεβάσει" κινούμενα σχέδια και τις αγαπημένες τους παιδικές σειρές. Με αυτόν τον τρόπο δε θα βαρεθούν σε μια πολύωρη διαδρομή!
Για τα μεγαλύτερα παιδιά τα πράγματα είναι πραγματικά πιο εύκολα, αφού εκτός από αναρίθμητα, διάφορα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μαζί τους κατά τη διαδρομή, έχουν και τα δικά τους παιχνίδια, με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν για ώρες, χωρίς να μας απευθύνουν το λόγο για τίποτα!
via |
4. Μέτρο
Όπως σε κάθε τι υπάρχει ένα μέτρο, έτσι πρέπει να υπάρχει και στο ταξίδι με το αυτοκίνητο! Δε θα πρέπει λοιπόν να υπερβάλλουμε ούτε στη συνολική διάρκεια ημερών του ταξιδιού αλλά ούτε και στις ώρες που θα ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο μια διαδρομή πέντε ωρών να τη "σπάσουμε" και να διανυκτερεύσουμε, έστω για ένα βράδυ, σε κάποια ενδιάμεση πόλη, παρά να έχουμε στο αυτοκίνητό μας κουρασμένα και νευριασμένα παιδιά. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, με πολλές διανυκτερεύσεις σε διάφορα μέρη, είναι αρκετά κουραστικό από μόνο του. Για αυτόν τον λόγο ας μην υπερβάλουμε στη συνολική διάρκεια του ταξιδιού! Θα μπορούσαμε μάλιστα να βάλουμε μικρούς οικογενειακούς στόχους. Σήμερα μία ημερήσια εκδρομή, αύριο ένα διήμερο, αργότερα μία εβδομάδα!
Υπάρχουν άλλωστε τόσο όμορφα μέρη να επισκεφτεί κανείς με το αυτοκίνητο! Ας τα ανακαλύψουμε με τα παιδιά μας. Ξεκινάμε;
Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot
_____________________________________________________________________________________________________
Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.
Δείτε επίσης: