Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λαμβάνει ηχητικά δεδομένα μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τα μετατρέπει πάλι σε ήχο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα λαμβάνονται από την κεραία, αποκωδικοποιούνται, μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια σε ήχο από το ηχείο.
Ο πρώτος που κατόρθωσε να μεταδώσει τα ηχητικά κύματα Μορς διαμέσου των ερτζινιανών κυμάτων ήταν ο Γουλιέλμος Μαρκόνι το 1895, ο οποίο θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου. Λίγα χρόνια αργότερα ο ερευνητής Ρέτζιναλντ Φέσεντεν, την παραμονή των Χριστουγέννων, για πρώτη φορά μετέδωσε φωνή και μουσική μέσω των ραδιοκυμάτων. Ενώ μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η μορφή του και η χρήση του ήταν ερασιτεχνική και μη δημοφιλής, με την κατά τύχη εκπομπή του Αμερικανού Φρανκ Κόνραντ το 1920 ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των αθλητικών αγώνων, το ραδιόφωνο απέκτησε μεγάλο κοινό. Στις 20 Νοεμβρίου το 1920, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν πλέον γεγονός. Ο K.D.K.A. εκπέμπει ακόμα και σήμερα.
Η εξωτερική του μορφή άλλαξε, έγινε πιο εύχρηστο και φθηνό με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές.
Τα επόμενα χρόνια, ως μέσο άλλαξε αρκετές φορές το περιεχόμενο του και εξελίχθηκε τεχνολογικά. Ειδησεογραφία και ψυχαγωγία εναλλάσσονταν κατά την διάρκεια της ιστορίας του μέχρι να καθιερωθεί ως ένα αποκλειστικά ψυχαγωγικό και μουσικό μέσο.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι η σχέση του ραδιοφώνου με το θέατρο. Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι οι ηχογραφίσεις θεατρικών έργων με σκοπό της εκπομπής τους στο ραδιόφωνο και αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ραδιοφώνου. Από το 1938 που ήρθε στην Ελλάδα το ραδιόφωνο, οι θεατρικές εκπομπές είχαν μεγάλη απήχηση. Το θεατρικό ακρόαμα είναι η μετάλλαξη του θεατρικού θεάματος, όπου ο ακροατής με την φαντασία του πλάθει τα σκηνικά, τις φυσιογνωμίες των ηθοποιών, τα ρούχα τους και παίζει όλο το έργο στο μυαλό του.
Η Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου ανακηρύχθηκε το 2011 από τα κράτη μέλη της UNESCO και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2012 ως Διεθνής Ημέρα, η 13η Φεβρουαρίου έγινε Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (WRD) ύστερα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Η αρχική πρόταση της Ακαδημίας ήταν να γιορτάζεται στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα της περίφημης εκπομπής του σκηνοθέτη Όρσον Ουέλς «Ο Πόλεμος των Κόσμων», ο οποίος έπεισε το Αμερικανικό κοινό ότι δέχεται επίθεση από Αριανούς. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα καλοπαιγμένο ραδιοφωνικό έργο από ταλαντούχους ηθοποιούς που με τις ερμηνείες τους μπέρδεψαν ορισμένους ακροατές προκαλώντας σύγχυση στις περιοχές όπου ακουγόταν η εκπομπή. Η UNESCO όμως αποφάσισε σαν ημερομηνία την 13η Φεβρουαρίου, ημέρα όπου το 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την UNESCO:
Το ραδιόφωνο παραμένει το πιο διαδεδομένο
μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η μοναδική ικανότητα προσέγγισης του ευρύτερου
κοινού σημαίνει ότι το ραδιόφωνο μπορεί να διαμορφώσει την εμπειρία της
κοινωνίας για την πολυμορφία, να αποτελέσει χώρο για όλες τις φωνές να
εκφραστούν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα
πρέπει να εξυπηρετούν διαφορετικές κοινότητες, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία
προγραμμάτων, απόψεων και περιεχομένου, και αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία
του κοινού στους οργανισμούς και τις λειτουργίες τους.
Πήγες: www.sansimera.gr, www.wiki.org, www.unesco.com
Γράφει η Σοφία Ελευθερίου από το The rainbow plays music
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να σας συστηθώ. Είμαι η Σοφία. Είμαι μουσικοπαιδαγωγός και μαμά. Λατρεύω τη μουσική, πιστεύοντας στην τέχνη της και στην επιστήμη της. Επίσης, λατρεύω τα παιδιά που με την μαγική τους ιδιότητα σε κάνουν ευτυχισμένο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Το παιχνίδι και η δημιουργία είναι μέρος της καθημερινότητας μου. Τα βάζω όλα αυτά λοιπόν, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να βγει κάτι νόστιμο! Μέσα από το blog μου The rainbow plays music μοιράζομαι την αγάπη μου για τη μουσική, τις κατασκευές και οτιδήποτε άλλο με εμπνέει σχέση με τα παιδιά.