«Το Αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει» της Γεωργίας Κιζιρίδου σε εικονογράφηση Νίκου Ραφαηλίδη από τις Εκδόσεις Grotesque, είναι μια ιστορία του σήμερα που θα είναι πάντα επίκαιρη.
Το βιβλίο μας μιλάει για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που απασχολεί μικρούς και μεγάλους. Ο εκφοβισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ειδικά στο σχολικό επίπεδο. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο δεκάχρονος Αντρέας, ένα παιδί εσωστρεφές και χαμηλών τόνων. Έχει χάσει τον πατέρα του και ζει μόνο με τη μητέρα και τα αδέρφια του, αναλαμβάνοντας και υποχρεώσεις ενός άντρα μέσα στο σπίτι.
Όταν ανακοίνωσε στους συμμαθητές του πως όνειρο του είναι να γίνει χορευτής, όχι μόνο δεν τον υποστήριξαν αλλά τον κορόιδευαν και έπεσε θύμα bullying. Πρόσωπα σταθμοί σε αυτήν την ιστορία είναι η φίλη του η Εύα, η οποία έχει ένα θέμα αναπηρίας αλλά θα σταθεί βράχος στον Αντρέα και θα του ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η δασκάλα της τάξης το , κυρία Πηνελόπη που γνωρίζει πως για να ξεπεραστούν τέτοια θέματα δεν θέλει κήρυγμα αλλά βιωματικές προτάσεις όπως μια θεατρική παράσταση που στο τέλος θα φέρει κοντά όλους τους μαθητές, ομαλοποιώντας την κατάσταση μεταξύ τους.
Μέσα από αυτή την ιστορία, μα και το σημείωμα στην αρχή του βιβλίου από γονείς και εκπαιδευτικούς , βοηθάμε τον εαυτό μας να αντιληφθεί πόσο σοβαρός είναι ο σχολικός εκφοβισμός και τι σπουδαίο ρόλο παίζει στην ψυχολογία των παιδιών. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημασία έχει τα παιδιά να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που μπορούν να εμπιστευτούν όπως γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα ενήλικες να τους συμβουλέψουν σε παρόμοιες καταστάσεις. Μέσα από την οικογένεια και το σχολείο πρέπει να γίνεται συζήτηση για τον εκφοβισμό, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν από μικρά τι διαστάσεις έχει για τη καθημερινότητα τους. Τέλος, να δώσουμε σημασία πως η φίλη του μικρού Αντρέα είχε ένα θέμα αναπηρίας ωστόσο δεν τους εμπόδισε να αναπτύξουν μια φιλία. Οι άνθρωποι που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας είναι ίσοι και αξίζουν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών και μάλιστα έχει ανέβει και θεατρική παράσταση. Οπότε είναι κατάλληλο και για όσους ασχολούνται με το παιδικό θέατρο, όπως επίσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς που συνδέονται άμεσα με τα παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη στα θέματα του βιβλίου.
Οι άνθρωποι άλλωστε «μόνο όταν μοιραζόμαστε υπάρχουμε».
Γράφει η Βασιλική Κόντε