Το περιοδικό Familives έχει τη χαρά να φιλοξενεί το βιβλίο «Τα Πειράματα του Mr. Chem» του καθηγητή Χημείας κ. Δημήτρη Κουλουμάση και της συγγραφέως κας. Χριστίνας Σαρηγιάννη, σε εικονογράφηση Ελένης Αχιλλεοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Ερωτήσεις προς τον κ. Κουλουμάση.
Το «μικρόβιο» της Χημείας πότε μπήκε στη ζωή σας;
Στο Λύκειο είχα την τύχη να συναντήσω στη ζωή μου έναν εξαιρετικό χημικό. Είχα εντυπωσιαστεί όταν μου εξήγησε ότι ως χημικός μπορεί να παρασκευάσει οποιοδήποτε προϊόν (καλλυντικά, φάρμακα, συσκευασίες, τρόφιμα) κυκλοφορεί στην αγορά, από το πρώτο έως και το τελευταίο στάδιο παραγωγής.
Από ποια ηλικία καταλάβατε ότι θα ακολουθήσετε το επάγγελμα του καθηγητή;
Έκανα μαθήματα σε φροντιστήρια σχεδόν από το πρώτο έτους του Πανεπιστημίου. Η κλήση μου προς την εκπαίδευση ήταν δεδομένη. Έχω την τύχη να εργάζομαι από μικρή ηλικία σε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτήρια της χώρας μας, στη Λεόντειο Σχολή Ν. Σμύρνης. Εκεί επιβεβαιώθηκε η επιλογή μου, καθώς το σχολείο μας αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για διδασκαλία.
Πιστεύετε ότι τα πειράματα ενισχύουν περισσότερο τη φαντασία των παιδιών και οικειοποιούν την επιστήμη του χημικού;
Το πείραμα είναι η δύναμη των φυσικών επιστημών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η παρατήρηση. Τα παιδιά όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει στις μικρότερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα φιλοπερίεργα, γιατί παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και μοιραία αναπτύσσουν την ανάγκη να κατανοήσουν την πραγματικότητά τους. Οι νέες εμπειρίες και τα ερεθίσματα ενισχύουν σίγουρα τη φαντασία του παιδιού. Η ενασχόληση των παιδιών με τα πειράματα τα εισάγει ευχάριστα τον κόσμο της επιστήμης.
Για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, εκτός από τις γνώσεις σας ως επιστήμονας, συμβάλλατε και στη συγγραφή του;
Το βιβλίο για αυτές τις ηλικίες είναι από τα δυσκολότερα project που έχω κάνει στη ζωή μου. Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσω να εξηγήσω σε ένα παιδί της ηλικίας των έξι ετών ένα φυσικό φαινόμενο. Το παιδί δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε και την εμπειρία της παρατήρησης που θα το βοηθούσε να καταλάβει. Από την άλλη εμείς θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα και δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να τα εξηγήσουμε. Συνεπώς για να προσεγγίσουμε το παιδί απαιτείται απλή γλώσσα, χωρίς να στερείται την επιστημονικότητα. Η δική μου συμβολή, λοιπόν, είναι στο κομμάτι του πειράματος και της εξήγησης του. Και τι καλύτερο από να εισαχθούν στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών μέσω της μαγείας του παραμυθιού, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Σαρηγιάννη. Ο καθένας δουλεύει πάνω στο γνωστικό του επίπεδο και έχουμε διακριτούς ρόλους.
Θεωρείτε ότι με το βιβλίο αυτό υπάρχει πιθανότητα να ενισχύσετε το «μικρόβιο» του μικρού αναγνώστη να ακολουθήσει την επιστήμη της χημείας;
Τα παιδιά δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα πειράματα. Ειδικά στις μέρες μας είναι μια καλή διέξοδος από τις οθόνες. Έχουν ανάγκη για δημιουργική απασχόληση και τι καλύτερο από ένα ασφαλές πείραμα στο σπίτι. Μετά ο δρόμος είναι εύκολος. Όταν το παιδί καταφέρει να κάνει το πείραμα και κατανοήσει την εξήγηση, τότε μπαίνει ο σπόρος να γίνει και εκείνο επιστήμονας.
Από την εμπειρία σας ως καθηγητής χημείας, έχετε εντοπίσει ότι τα παιδιά κατανοούν καλύτερα την χημεία μέσω διαδραστικών εμπειριών ή σε συνδυασμό με τη θεωρία;
Οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον για οτιδήποτε διαδραστικό, σύγχρονο και καινοτόμο. Το κάθε εποπτικό μέσο, όπως ένα εργαστήριο ή ένα βίντεο, έχει το δικό του χρόνο μέσα στο μάθημα, χρησιμοποιείται με σύνεση και να υπηρετεί το σκοπό του. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να σταθεί μόνο του χωρίς τη θεωρία. Τα παιδιά κατανοούν καλύτερα όταν δε βαριούνται, ακριβώς όπως εμείς. Θα πρέπει η θεωρία και η πράξη να βρίσκονται σε ισορροπία καθώς είναι και τα δυο αναγκαία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Διαβάζοντας το βιβλίο υπάρχει έντονη η περιγραφή της καθημερινότητας του Mr. Chem. Αυτή η καθημερινότητα είναι η δική σας κάθε φορά που βρίσκεστε στο εργαστήριό σας;
Ο Mr..Chem (μίστερ Κεμ) είναι ένας χαρακτήρας που δημιούργησα εγώ πριν μερικούς μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όντας χημικός μάχιμος στις σχολικές αίθουσες, διέκρινα την ανάγκη των παιδιών της δευτεροβάθμιας για βαθύτερη κατανόηση των φυσικών επιστημών. Η καθημερινότητά μου, λοιπόν, είναι η διδασκαλία στη σχολική αίθουσα και στο εργαστήριο του σχολείου. Στον ελεύθερο μου χρόνο ξεκίνησα να γυρίζω βιντεάκια, στα οποία εκτελώ πειράματα και εξηγώ με απλά λόγια τα φυσικά φαινόμενα. Ως μίστερ Κεμ ανεβάζω καθημερινά εκπαιδευτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο στις φυσικές επιστήμες, με στόχο να μαθαίνουν οι έφηβοι με διασκεδαστικό τρόπο. Οπότε διασκεδάζω και εγώ στο εργαστήριο, όπως ακριβώς ο Mr.Chem με τις φιαλίτσες του στο βιβλίο.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Επιστήμονας Mr. Chem είναι πασίγνωστος γιατί κάνει πειράματα μέσα στο εργαστήριό του, παρέα με τις αγαπημένες του φιαλίτσες!. Η μια ψηλή και μακρόστενη, η άλλη κοντή με πλατύ τριγωνικό δοχείο και χοντροκομμένο λαιμό. Είναι πολύ όμορφες και πολύ χρήσιμες αυτές οι φιαλίτσες. Παρέα όμως έχουν τα γυάλινα δοχεία, δοκιμαστικούς σωλήνες, φλόγιστρα και κουτάκια με μικρά μπουκαλάκια. Στο εργαστήριο αυτό γίνεται χαμός από πειράματα και ο Mr. Chem βρίσκει στην άκρη και πάνω στον πάγκο εργασίας του δουλεύει και παρατηρεί.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα φανταστικό βιβλίο για σούπερ παιδιά. Χρώματα και υλικά που βρίσκονται σε ντουλάπια κάθε κουζίνας, κάθε σπιτιού, μπορούν γίνουν πειράματα και να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών αλλά και των μεγάλων δημιουργικά. Η αφήγηση είναι απλή και κατανοητή. Υπάρχουν αναλυτικά όλα τα στάδια υλοποίησης των πειραμάτων με εικόνες κάτι που βοηθά αρκετά τους μικρούς φίλους να πειραματιστούν και μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια ενός ενήλικα.
Φορέστε τις άσπρες σας ποδιές και γίνετε όλοι επιστήμονες έστω και για λίγα λεπτά.
Το βιβλίο αυτό θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Γράφει η Αθηνά Ντόκα
Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka