Τι γίνεται όμως όταν το νέο πρέπει να συναντήσει το παλιό;
Τι γίνεται όταν η νέα μας σχέση, ο νέος μας σύντροφος δεν γνωρίζει το πριν;
Δεν γνωρίζει το παρελθόν μας;
Μπορεί να μας φαίνεται βουνό να μοιραστούμε με έναν νέο σύντροφο καταστάσεις του παρελθόντος που μας κάνουν να ντρεπόμαστε, όμως αν το τολμήσουμε σίγουρα θα είναι μία νίκη και θα αισθανθούμε καλύτερα.
Γιατί να το κάνουμε όμως;
Τι θα μας κάνει να πάρουμε την τελική απόφαση;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο άνθρωπος που είμαστε τώρα έχει δημιουργηθεί από τα όσα έχουμε περάσει στο παρελθόν, τις εμπειρίες και τα βιώματα μας.
Ο νέος μας σύντροφος μας έχει επιλέξει γιατί υπάρχουν πράγματα σε εμάς που του αρέσουν και επιθυμεί στην ζωή του. Το τι έχουμε περάσει δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τα συναισθήματα του στο παρόν, εκτός αν μιλάμε για έναν άνθρωπο που έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρεται αρκετά.
Πώς λοιπόν να μοιραστούμε τις δυσκολίες του παρελθόντος;
-Βρίσκουμε την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, επιλέγουμε μία στιγμή ήρεμη που κάνουμε μία πιο σοβαρή συζήτηση.
-Ζητάμε από εκείνον να μοιραστεί κάποια δυσκολία του παρελθόντος μαζί μας. Θα είναι πιο εύκολο να μοιραστούμε τα δικά μας βιώματα όταν το κάνει ο άλλος.
-Κάνουμε μία συζήτηση για κάποιο θέμα παρόμοιο. Αν παραδείγματος χάρη ντρεπόμαστε να μοιραστούμε πως είχαμε κάνει έναν αποτυχημένο γάμο οδηγούμε την συζήτηση σε τέτοια θεματολογία. Αυτό θα μας κάνει να νιώσουμε περισσότερο ασφάλεια.
-Κάνουμε μία πρόβα της συζήτησης. Βλέπουμε πως ακούγεται ο εαυτός μας μιλώντας για όσα έχει περάσει.
-Μιλάμε για τις δυσκολίες αυτές πρώτα σε έναν δικό μας άνθρωπο. Θα μας είναι πιο εύκολο να επαναλάβουμε την συζήτηση.
-Μένουμε ειλικρινής και ρωτάμε τον σύντροφο μας αν θα ήθελε να ακούσει κάποια πράγματα από το παρελθόν για τα οποία ντρεπόμαστε. Η απάντηση θα μας εκπλήξει ευχάριστα.
-Δεν χάνουμε την αυτοπεποίθηση και την καλή μας διάθεση. Ότι κι αν συνέβη στο παρελθόν είναι ακριβώς αυτό: παρελθόν. Είμαστε στο παρόν με έναν άνθρωπο για τον οποίο έχουμε αισθήματα κι αυτός για εμάς.
-Αν η δυσκολίας μας παραμένει και μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα, ζητάμε βοήθεια.
Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη