Σήμερα θέλω να κάνουμε λίγη βόλτα στο χρόνο. Πάνω, κάτω, μπρος και λίγο πίσω. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σας έλεγαν το 1988 ότι θα γίνουμε υπηρέτες των ρομπότ?
Σίγουρα μια ντουζίνα ρόμποκομπ με μαστίγια και τους ανθρώπους ως άλλους είλωτες, διψασμένους, πεινασμένους, κι αποστεομένους να φτιάχνουν κτήρια, να δουλεύουν απνευστί σε μηχανήματα και τα ρομπότ να πίνουν λάδια μηχανής αντί για φραπεδιά!
Εντάξει, καλή η αναδρομή. Πάμε πάλι στο 2023. Άνοιξε τον υπολογιστή σου και ψάξε στο ίντερνετ τη φράση «Πόσοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί για άνθρωπο κοντά στα 30, με ελαφρά γυμναστική μέσα στην εβδομάδα;» Μετά από τρία δευτερόλεπτα έχεις την απάντηση! Ειλικρινά. Τρία Δευτερόλεπτα!
Πήγαινε στο 1991. Άνοιξε μια εγκυκλοπαίδεια, αν έχεις! Ψάξε λέξεις κλειδιά. Αναπνοή,Παλμοί, κικάρδιοι παλμοι, ταχυπαλμία, βραχυκαρδία και άλλες τόσες έννοιες. ΑΝ ήσουν τυχερός, σε μια ώρα, θα είχες ένα σχετικά ασφαλές αποτέλεσμα. Αν όμως είχες δανείσει τον τόμο με το γράμμα «Π» στον κολλητό σου, μάλλον θα περίμενες λίγο παραπάνω για να μάθεις για τους παλμούς!
Ας γυρίσουμε το ημερολόγιο στο 2023 ξανά. Αυτή τη χρονιά η Artificial Intelligence (ΑΙ) έχει μπει σε κάθε εξελιγμένο πολίτη, βλέπουμε ότι τα πάντα είναι διαφορετικά. Πρέπει να μας τρομάζει; Δεν ξέρω! Εσύ τι πιστεύεις; Πρέπει να σε τρομάζει κάτι που μπορείς να ελέγξεις ή θα έπρεπε να ανησυχείς για το αν σε ελέγχει στην καθημερινότητά σου;
Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η κατάσταση σήμερα. Αν υποθέσουμε ότι αυτή την στιγμή, ένας άνθρωπος 18 ετών, παύει να ψάχνει, να αναρωτιέται και να ερευνά, πρέπει να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η γενιά που έρχεται, θα κάνει το ΑΙ προέκταση του χεριού τους. Είναι η εύκολη λύση. Του ρωτάς για κέικ και σου δίνει συνταγή σε 3 δευτερόλεπτα! Μέχρι και ποιήματα γράφει.
Είναι επικίνδυνο αυτό? Ναι είναι.
Διότι σε μια πιο κρίσιμη ερώτηση που θα γίνει προς το ΑΙ, εκείνο θα απαντήσει με δεδομένα τα οποία έχει πρόσβαση εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Δεν έχει συναισθήματα. Ποτέ δε θα έχει. Είναι απλά μια γρήγορη ακολουθία αλγορίθμων που κάνει υπερταχείς υπολογισμούς και σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων. Αν ο άνθρωπος επαναπαυθεί και δεν ανανεώνει τα δεδομένα του, δεν ερευνά, δεν γεννά νέες απορίες και σκέψεις που αφορούν στην καθημερινότητα και την επιστήμη, θα λαμβάνουμε σαν απάντηση συγκεκριμένες φράσεις όπως « Excuse me Human but I can’t help.»
Μην ξεχνάτε, ότι όλα τα ΑΙ μοντέλα ειναι δημιουργημένα από τον άνθρωπο. Αυτό από μόνο του δε λέει για αρχή πολλά, ωστόσο, αναλογίσου πώς θα μιλούσες με ένα φίλο σου. Μήπως αντίστοιχα, το κάθε ΑΙ κομμάτι σχετίζεται με το πώς ένας προγραμματιστής ή ο εργοδότης του, βλέπουν τον κόσμο;
Ποιό τελικά θα πρέπει να είναι το ερώτημά μας; Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μάς μετατρέπει σε εξαρτημένους ή αν μας μειώνει την κριτική σκέψη;
Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, διότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερο και απαιτείται η πολυφωνία.
Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε τεχνολογικό επίτευγμα είναι ένα εργαλείο για την ανθρωπότητα και η χρήση του πρέπει να είναι επωφελής για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ομάδες που αυτός συμμετέχει. Δε χρειάζεται να συμμετέχει ο άνθρωπος σε κυνήγι μαγισσών κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά να γίνεται κοινωνός της εξέλιξης.
Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης
Είμαι ο Παναγιώτης από τη Δράμα, προσαρμοσμένα απροσάρμοστος, ψηφιακό νομάς και λάτρης της φύσης και της κάθε είδους ευφυΐας. Λατρεύω την πεζοπορία σε κάθε είδους περιβάλλον αλλά μου αρέσει και το τρέξιμο, διότι μέσω αυτού κατορθώνω και βάζω σε σειρά τις σκέψεις μου και δημιουργώ ιστορίες.
Διαβάστε και υπόσχομαι ότι δε θα χάσετε!
Σύνδεσμοι επικοινωνίας :
e-mail : panagiotidis_pan@yahoo.com
facebook : https://www.facebook.com/panagiotis.panagiotidis.756
instagram : _panayiotis_2012
Και μην ξεχνάτε: