Ποιο είναι το επάγγελμα που θα του αποφέρει έσοδα αλλά θα έχει και αυξημένη ζήτηση στην αγορά;
Μιλήσαμε με καθηγητές φροντιστηρίων όλων των πεδίων και καταλήξαμε στα πιο σπάνια για την ώρα επαγγέλματα αλλά πολλά υποσχόμενα για το μέλλον.
Σας τα παραθέτουμε γιατί η «γνώση είναι για να μοιράζεται» όπως έλεγε και ο Λιαντίνης. Φυσικά οι πληροφορίες που συλλέξαμε δεν αναφέρονται μόνο στα παιδιά μας αλλά και σε όλους εμάς που θέλουμε να παραμένουμε ενημερωμένοι και ευέλικτοι σε ότι αφορά στη δική μας καριέρα.
Τεχνολογία και Πληροφορική: Ο τομέας της τεχνολογίας και πληροφορικής αναπτύσσεται συνεχώς και ζητούνται ειδικότητες όπως ανάπτυξη λογισμικού, ασφάλεια των δεδομένων, διαχείριση ιστοσελίδων και ανάλυση δεδομένων. Από όλα αυτά δε θα μπορούσε να λείπει και το μάρκετιγκ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Ιατρική και Υγεία: Ο τομέας της ιατρικής και της υγείας αναπτύσσεται συνεχώς και ζητούνται ειδικότητες όπως γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί, ανάλυση δεδομένων στον τομέα της υγείας και ιατρικής τεχνολογίας,Ιατρική Γενετική, Εργαστηριακή Γενετική (αφορά βιολόγους και γιατρούς) και Οδοντοφατνιακή Χειρουργική (αφορά οδοντιάτρους). Μέτα την παγκόσμια κινητοποίηση με τη νόσο Covitd– 19 νέες ειδικότητες όπως λοιμοξιολόγοι και εντατικολόγοι έχουν τεράστια ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αεροναυτική και Διαστημική Τεχνολογία: Με την αύξηση των ταξιδίων στο διάστημα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, η αεροναυτική και διαστημική τεχνολογία αναμένεται να έχει αυξημένη ζήτηση για ειδικότητες όπως μηχανικοί, αστροναύτες, επιστήμονες διαστήματος. Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται: πτυχίο πανεπιστημίου σε τομέα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής ή μαθηματικών. Απαιτείται επίσης μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Όσον αφορά στις φυσικές απαιτήσεις, οι αιτούντες πρέπει να έχουν καλή όραση, ύψος από 1,57 μέχρι 1,91 και καλή αρτηριακή πίεση.
Βιώσιμη ανάπτυξη και Περιβάλλον: Η αυξανόμενη επίγνωση για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για ειδικότητες όπως αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που σέβεται τη φύση, αρχιτεκτονική, ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον. Με όλα αυτά τα θέματα ασχολείται η ειδικότητα μηχανικού περιβάλλοντος. Σπουδές, που σε οδηγούν στο εν λόγω επάγγελμα, παρέχονται στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο τομέας της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται γρήγορα και ζητούνται ειδικότητες όπως ρομποτικοί μηχανικοί, ανάπτυξη ευφυών συστημάτων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Προαπαιτούμενα για αυτές τις ειδικότητες είναι οι τεχνικές δεξιότητες όπως η βασική μαθηματική σκέψη, η στατιστική και η μηχανική μάθηση (machine learning) και σαφώς οι κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής λήψης αποφάσεων. Ο δρόμος ανοίγει γι αυτές τις σπουδές από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.
Κοινωνικές Επιστήμες: Οι κοινωνικές επιστήμες είναι ένα σύνολο ακαδημαϊκών κλάδων που μελετούν πτυχές της ατομικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τον άνθρωπο και τις λειτουργίες και τα στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης .Οι επιστήμες όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η παιδαγωγική θα έχουν συνεχή ζήτηση, καθώς οι ανθρώπινες δυνατότητες και η ευζωία είναι σημαντικά ζητήματα στην κοινωνία.
Αυτά είναι μερικά από τα επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση στο μέλλον. Σίγουρα θα βρείτε πολλά ακόμα με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η τεχνολογία και οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Καλή τύχη σε ότι κι αν αποφασίσετε για το μέλλον.
Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη
Είναι Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων. Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν».
Βρείτε την εδώ:
https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/
https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en
Και μην ξεχνάτε: