Το παιδί μου έχει δεχτεί χτυπήματα από συμμαθητή του. Ποια η στάση μου ως γονέας απέναντι στο παιδί μου αλλά και το ίδιο το σχολείο;
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί σε παρέες και ακούσαμε τον όρο Bullying. Ο νούς μας τρέχει κατευθείαν στον νταή του σχολείου που δεν αρκείται μόνο στη φραστική επίθεση αλλά οδηγείται και σε χειρονομίες. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα και το παιδί μας να δεχτεί και χτυπήματα.
Πρόσφατα στο οικογενειακό μας περιβάλλον αντιμετωπίσαμε παρόμοια περίπτωση. Η ανοχή από την αντοχή έχουν ένα γράμμα διαφορά και θα πρέπει να πάρουμε θέση και απέναντι στο παιδί μας αλλά και σε συνεργασία με το ίδιο το σχολείο.
Ο ρόλος μας ως γονέας το επιβάλλει.
Παρακάτω θα δούμε μερικά χρήσιμα «μέτρα» όταν η κατάσταση φτάσει στο «ως εδώ».
1. Ακούστε το παιδί σας: Ακούστε το παιδί σας και κατανοήστε πώς αισθάνεται για την κατάσταση και τα χτυπήματα που δέχεται. Είναι σημαντικό να τον/την ακούσετε χωρίς κριτική ή διακοπή και να καταλάβετε πως ξεκίνησε όλο αυτό που μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι αλλά δεν είναι.
2. Δείξτε στήριξη: Εκφράστε τη συμπαράστασή στο παιδί με αγκαλιές και λόγια που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή του και δείξτε του ότι είστε εκεί για να το προστατεύσετε. Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιραστεί την εμπειρία του και με άλλους συμμαθητές του και όλοι μαζί να αναζητήσετε βοήθεια.
3. Ενημερώστε το σχολείο: Ενημερώστε το σχολείο για τα χτυπήματα που δέχεται το παιδί σας. Επικοινωνήστε με τον διευθυντή και ζητήστε να σας φέρει σε επαφή με σχολικό σύμβουλο/ ψυχολόγο ώστε να συζητήσετε την κατάσταση.
4. Συμβουλέψτε το παιδί να προσεγγίσει τους εκπαιδευτικούς: Να επιμείνετε συμβουλευτικά προς το παιδί να προσεγγίσει τους δασκάλους/καθηγητές του/της και να αναφέρει το θέμα. Το σχολείο είναι ο χώρος που περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας και θα πρέπει να αναλάβει δράση για να διερευνήσει το ζήτημα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
5. Δράστε με προσοχή: Αν χρειάζεται, δράστε με προσοχή και σύνεση. Είναι σημαντικό να βρείτε τον ισορροπημένο τρόπο για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση χωρίς να επιδείξετε επικριτική ή επιθετική συμπεριφορά. Είναι γνωστό πως η βία γεννάει βία και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μιμούνται συμπεριφορές.
6. Παρακολουθείστε την εξέλιξη: Παρακολουθήστε την εξέλιξη του θέματος στο σχολείο και βεβαιωθείτε ότι τα αναγκαία μέτρα έχουν ληφθεί για να προστατευθεί το παιδί σας.Αν πάλι όχι, ενημερώστε την αντίστοιχη πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να βρεθεί λύση άμεσα ακόμα κι αν χρειαστεί να επιβληθεί αποβολή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ευχόμαστε όλα αυτά να μείνουν μόνο σαν συμβουλές και να μη χρειαστεί κανένα παιδί να αντιμετωπίσει σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία τόσο δύσκολες καταστάσεις.
Βρείτε την εδώ: